top of page
  • Writer's pictureJere Rönkkö

Suomen osaajapula estää asioita tapahtumasta!

Suomi on tunnettu innovaatioistaan, korkeasta elämänlaadusta ja vahvasta koulutusjärjestelmästään. Kuitenkin viime vuosina maassa on kohdattu kasvava haaste – osaajapula.


Suomen työmarkkinoilla on havaittu, koko ajan enenevissä määrin huomattavaa tarvetta korkeasti koulutetuille ja erikoistuneille ammattilaisille. Yksi Suomen lähitulevaisuuden uhkakuvia, tai vähintään valtava hidaste, on kasvava osaajapula.


Osaajapula on tilanne, jossa työmarkkinoilla on liian vähän päteviä ammattilaisia vastaamaan kasvavaan kysyntään tietyillä erikoisaloilla tai ammateissa. Tämä voi johtua useista tekijöistä, ja se vaikuttaa sekä yksittäisiin yrityksiin että koko kansantalouteen.


Osaajapula voi ilmetä eri aloilla ja ammattiryhmissä, mutta se on erityisen merkittävä korkean teknologian, tietotekniikan, terveydenhuollon ja insinöörialojen kaltaisilla aloilla.



Haasteet:


Teollisuuden ja teknologian alojen kasvu: Kehittyvä talous tarvitsee useita spesifejä taitoja omaavia osaajia eri toimialoille ja eri työvaiheisiin. Nopean kasvun ja digitaalisen murroksen myötä asiantuntevia osaajia on aika ajoin lähes mahdoton löytää perinteisin keinoin.


Ikääntyvä työvoima: Suomessa kuten monissa muissakin länsimaissa väestö ikääntyy, ja tämä heijastuu työvoimaan. Monet kokeneet ammattilaiset jäävät pian eläkkeelle, ja uusien osaajien rekrytoiminen on haasteellista.


Koulutusalan haasteet: Vaikka Suomessa on vahva koulutusjärjestelmä, tietyillä erikoisaloilla ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi koulutusohjelmia vastaamaan kasvavaan kysyntään. Tässä tilanteessa ollaan teollisuuden aloilla muun muassa hitsaajien, levyseppien ja koneistajien osalta.



Mahdollisuudet:


Uudenlaiset rekrytointistrategiat: Yritykset ovat alkaneet kehittää uudenlaisia rekrytointistrategioita, kuten etätyömahdollisuuksien tarjoamista, jotta ne voivat houkutella osaajia myös maan ulkopuolelta. Tämä ei luonnollisesti kuitenkaan onnistu, jos kyseessä on työtehtävä, jonka suorittaminen vaatii läsnäoloa työmaalla.


Koulutusohjelmien laajentaminen: Koulutuslaitokset yrittävät vastata osaajapulaan laajentamalla koulutustarjontaansa ja kehittämällä uusia ohjelmia, jotka vastaavat työelämän tarpeisiin.


Maahanmuutto ja kansainvälisyys: Suomi on alkanut houkutella ulkomaisia osaajia tarjoamalla helpompia prosesseja maahanmuutolle ja panostamalla kansainvälisiin rekrytointikampanjoihin. Jos tarvittavia osaajia ei löydy omien rajojen sisältä – tulee heitä houkutella muualta!



Suomen osaajapula on haaste, mutta samalla se tarjoaa mahdollisuuksia uudenlaiseen kehitykseen ja kasvuun. Meidän markkinarakomme on jo aikoja sitten löytynyt ulkomaisen työvoiman tuomisesta Suomeen. Kauttamme työllistyy paljon mm. virolaisia, latvialaisia, liettualaisia ja ukrainalaisia työntekijöitä.


Osaavien tekijöiden saaminen Suomeen onnistuu pääosin käyttämällä houkuttimena parempaa palkkatasoa, mutta myös tarjoamalla kiinnostavampia sekä monipuolisempia työtehtäviä ja -yhteisöjä.


Toisin kuin yleinen vallitseva stereotypia väittää – eri mittareille mitattuna – ulkomaiset työntekijät haastavat suomalaiset duunarit, omaamalla kovan työtehon ja -moraalin. Taitotaso työllistämillämme ammattilaisilla on korkea – ja suurin osa omaakin jo vuosien työkokemuksen Suomesta!


Työperäinen maahanmutto on elinehto kotimaallemme, ja totta kai myös suurelle osalle kasvua tavoittelevista teollisuuden alan yrityksistä!

 

Jos päädyt, että tätä kautta voisimme löytää ratkaisuja ongelmiisi – ota meihin yhteyttä – ja laadimme mielellämme tarjouksen tarpeidenne mukaan!

bottom of page